2011. február 20., vasárnap

F1: Elkezdődött Kubica rehabilitációja - Elmaradhat a szezonnyitó


Közel két hét után immár véglegesen elhagyta az intenzív osztályt Robert Kubica, aki február 6-én szenvedett súlyos ralibalesetet. A Lotus Renault F1-es versenyzője még 10-15 napig marad a Santa Corona-kórházban, ahol pénteken délután el is kezdődik a rehabilitációja.

A lengyel pilóta fizikai és pszichikai állapota is folyamatosan javul, ez bizakodással tölti el az őt háromszor műtő orvosi csapatot. Szerdán még egy 8 órás könyökoperáción esett át a sportember, minden bizonnyal ez volt az utolsó szükséges beavatkozás.

„Robert állapota megnyugtató, stabil. Átkerült arra az osztályra, ahol a többször sérüléseket szenvedett betegeket ápolják” – áll a kórház közleményében.

A Kubicát kezelő Santa Corona-kórház rendelkezik olyan speciális robotokkal, amelyek segítik a páciens rehabilitációs feladatainak elvégzését. Giovanni Antonio Checchia, az egészségügyi központ vezetője elárulta, a robotokat egy számítógépes program irányítja.

„Így ellenőrizhető, hogy megfelelő mozdulatot tett-e a rehabilitáción résztvevő személy” – mondta a szakember. – A páciensnek több fokozaton kell átesnie, ezek eredményeként passzív betegből aktív emberré válik.”

Daniel Morelli, a versenyző menedzsere pénteken elmondta: Kubicát még fájdalmak gyötrik, de azok immár elviselhetőek.

Bahreinben egyre feszültebb a belpolitikai helyzet. Tartsák meg vagy fújják le az F1-es szezonnyitót?


Páncélozott katonai járművek vigyázzák a rendet Bahrein fővárosában. A BBC értesülései szerint a rendfenntartó erők gyakorlatilag lezárták Manamát, a főbb utcákon, tereken katonai ellenőrzőpontokat állítottak fel és rendőrségi helikopterek pásztázzák a környéket.


Mindez fokozza a Forma-1-es Bahreini Nagydíj megrendezése körüli aggodalmakat. A szakírók jelentős része úgy véli, a feszült belpolitikai helyzet miatt le kellene mondani a március második hétvégéjén esedékes versenyt. Hivatalosan a Formula One Management (FOM) vezetőjének, Bernie Ecclestone-nak, vagy az FIA elnökének, Jean Todtnak áll jogában dönteni az esemény sorsáról.

Ecclestone néhány napja a Daily Telegraph-ban nem zárta ki a verseny lemondásának lehetőségét, ám az F1 nagyfőnöke egyelőre kivár. "Figyelnünk kell az eseményeket és gyors döntést hozni. Ma délelőtt beszéltem a [bahreini] koronaherceggel. Ő sem tud többet, mint mi, de ők pontosan nyomon követik, mi történik. Jövő héten eldöntjük, mitévők legyünk" - nyilatkozta az F1 irányítója az AP hírügynökségnek.

Jean Todt szintén azt hangsúlyozta egy dublini rendezvényen, hogy nem szabad elkapkodni a döntést. Szerinte csak a valós problémákra kell reagálni, ám azokra határozottan.

A Virgin csapatvezetője, John Booth a BBC Sportnak nyilatkozva elismerte, hogy aggódik. "Ha a helyi kormányzat, az FIA és a FOM azt mondja, hogy biztonságos a helyszín, akkor megyünk. Vannak embereik, akik felmérik a terepet, tőlük várunk felvilágosítást a kockázatokról. Aggódunk, de ha ők azt mondják, hogy szabad az út, akkor mi ott leszünk" - fogalmazott Booth.

További kérdés, hogy mi legyen a verseny előtti hétre, március 3-6. közé betervezett bahreini teszteléssel. A Virgin csapatfőnöke szerint a tesztelést át lehet helyezni Barcelonába, erről azonban csak a csapatvezetők pénteki egyeztetésén születhet döntés a Circuit de Catalunyán.

Felvetődött, hogy az Abu-Dzabi Nagydíj előrehozásával ki lehetne váltani a Bahreini GP-t, sőt, a másik távol-keleti helyszín örömmel fogadná a csapatokat az utolsó tesztelésre is. Ez azonban Booth szerint azért nem lehetséges, mert a csapatok felszerelésének nagy részét szállító hajók már egy hónapja úton vannak Bahrein felé, problémás lenne megszervezni az átszállítást.

A Bahreini Autósport Szövetség egyébként csütörtökön azt kérte a GP2 Ázsia-sorozat szervezőitől, hogy ne versenyezzenek a hétvégén, mondják le a bajnokság soron következő futamait.

"Az elmúlt napok bahreini eseményeinek hatására, a Bahreini Autósport Szövetség kérésének eleget téve úgy döntöttünk, hogy az erre a hétvégére, a Bahreini Nemzetközi Versenypályára tervezett összejövetelünket külső okok következtében töröljük" - áll a GP2-sorozat szervezőinek csütörtöki közleményben. Az esemény lefújásának másik oka, hogy a pályára kirendelt orvosoknak és ápolóknak a tüntetések során megsérült embereket kell ellátniuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése