2011. február 7., hétfő

F1: Kubica mesterséges kómában



Ahogy köztudott, a Lotus Renault pilótája, Robert Kubica tegnap komoly balesetet szenvedett az olaszországi Ronde di Andora rali kezdetén Savonában. A lengyel versenyző Škoda Fabiája egy fa gyökere által felnyomott bukkanón megugrott és nagy sebességgel a szalagkorlátnak csapódott, amely behatolt az utastérbe, súlyos sérüléseket okozva a pilóta testének jobb oldalán.

"Az első gyorsasági szakasz első négy kilométerénél jártunk. Én az itinert nézegettem, nem vettem észre, hogy az autó megugrott. Csak amikor ütköztünk, akkor láttam, hogy Robert hogy tartja a karját, aztán pár pillanat múlva el is ájult" - nyilatkozta a La Gazzetta dello Sportnak a balesetet sértetlenül megúszó navigátor, Jakub Gerber.

Kubica jobb lába és jobb karja is több helyen eltört, jobb keze pedig csúnyán összezúzódott. Tegnap délutántól két orvoscsoport hét órán keresztül műtötte, azóta mesterséges kómában fekszik a Pietra Ligure-i Santa Corona kórházban.

"Nagyon fontos és nehéz műtét volt. Robert Kubica jobb alkarja két helyen is szétnyílt az inak és a csontok is komolyan sérültek. Mindent megtettünk, hogy visszaállítsuk az alkar funkcióit. Két csoportban együttesen hét orvos összesen hét órán keresztül operálta. Az egyik csapat savonai baleseti sebészeti csoport volt, a másik a Santa Corona kórház ortopédiai osztályáról érkezett. A műtét végére Robert keze meleg volt, jól működött a keringés, ami jó jel. Az operációt követően állandó megfigyelés alatt tartjuk, mert az állapota továbbra is súlyos" - mondta műtét egyik főszereplője, a kézspecialista Igor Rossello professzor.

Kubica csapattársa, Vitalij Petrov és csapatfőnöke, Eric Boullier ma érkezik Olaszországba.

"Robert balesetének híre az egész csapatot megrázta. A Renault-nál mindannyian jobbulást kívánunk neki. Az orvosok nagyon jól gondját viselték, szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek a Santa Corona kórházban. Holnap Vitalijjal együtt Olaszországba utazunk, hogy meglátogassuk Robertet és megmondjuk neki, türelmetlenül várjuk vissza" - mondta még tegnap éjjel Boullier.

Kubica balesetének pikantériája, hogy a lengyel egy raliversenyen bukott, még csak nem is Renault-t vezetve- a legtöbb csapatnál az ilyesmi kizárt lenne, hiszen a pilótáknak nem engednének hasonló kalandokat. Boullier azt mondja, ők nem akarták korlátozni a versenyzőjüket.

"Ennek semmi köze a munkához. Robert ralizhat, mert ez a szenvedélye. Számára létfontosságú, ez amolyan ellensúly. Közös megegyezéssel teheti. Mindannyian ismertünk a kockázatokat, de nem egy robotot, nem egy céges pilótát akarunk" - indokolta Kubica ralis kirándulásait a csapatfőnök.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése