2011. február 7., hétfő

ZENE - Gyászol a zenei világ: meghalt a legenda!


A legendás zenész 58 éves korában, hirtelen hunyt el .

Szex, drogok és rock and roll. Számos zenész éli az életét eszerint, ám többnyire nem égethetik sokáig két végén a gyertyát: vagy lassítanak, vagy minden véget ér. Ez utóbbi történt Gary Moore-ral is. Az ír származású blues legendát 58 éves korában, egy spanyolországi luxushotelben érte a halál.

Egy brit lap értesülései szerint Moore-t alsónadrágban, a padlón fekve találták meg, és a mentők egyik névtelenséget kérő alkalmazottja szerint keményen ivott a halála előtt. „A szobában egyértelmű jelei voltak az alkoholnak” – idézte később a fent említett lap a luxushotel egyik alkalmazottját.

Gary Moore a hetvenes években a Thin Lizzy együttesben kezdte a karrierjét. A banda egyébként drog- és alkoholmámoros bulijairól vált hírhedté, melyeknek következményei miatt egyik tagjuk, Phil Lynott 1986-ban hunyt el. Ő 36 éves volt.

Gary Moore (teljes nevén: Robert William Gary Moore) (Belfast, 1952. április 4.Estepona, Spanyolország, 2011. február 5.) Észak-Írországban született rock- és blues-gitáros. Sok híres vendégzenésszel készített felvételt, köztük a Cream két tagjával, Jack Bruceszal, valamint Ginger Bakerrel, George Harrisonnal, B. B. Kinggel és még sokan másokkal. Rengeteg gitárosra volt hatással. Példaképei Jimi Hendrix és John Mayall, valamint közvetlen mentora, Peter Green, a Fleetwood Mac gitárosa voltak.

A kezdet

Gary Moore pályafutása a Skid Row ír együttesben kezdődött, ahol Brendan „Bush” Shiels basszusgitáros-énekes, Nollaig Bridgemandobos és Paul Chapman gitáros-énekes társaságában zenélt. 1969-ben, 17 évesen csatlakozott a társasághoz, és az 1970-es Skid és az 1971-es 34 Hours lemezeken játszott az együttesben.

Run For Cover

1985-ös lemez, amely több országban is nagy sikereket aratott. Rajta található két nagyobb sikerű szám, a már a Victims of the Future-ön is szereplő Empty Rooms és az Out in the Fields. Ez utóbbi egy duett Phil Lynott-tal, a szám az ötödik helyet érte el a slágerlistán. Hangzásában kezd hasonlítani az elkövetkezendő két album zenei világára.





http://www.youtube.com/watch?v=vkUpfw4Hf3w&feature=related

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése