2011. március 24., csütörtök

KONYHA - Gyümölcstorta eperrel

alapanyag:
Gyümölcstorta eperrel recept


hozzávalók 12 főre
Tésztához:
20 dkg rama margarin
15 dkg porcukor
25 dkg rétesliszt
3 db tojás
1 cs sütőpor
1 narancs
csipet só
Krémhez:
7,5 dl tej
3 tojássárgája
22 dkg cukor
4 dkg vaníliás krémpor
6 dkg liszt
Díszítéshez:
0,5 kg eper
Bevonáshoz:
1 cs piros tortazselé

elkészítés

2 db lapos, 30 cm átmérőjű, hullámos szélű tortaformát kivajazunk, lisztezünk.
Puha margarint porcukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet, sütőport, narancs reszelt héját és levét.
A tésztát a tortaformákba töltjük, elsimítjuk, majd előmelegített gázsütőben 5-ös fokozaton 20-20 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, kivesszük a formákból.
Amíg a tészta hűl, elkészítjük a krémet: krémport, lisztet összekeverjük, hozzáadunk 1 dl tejet, és csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját is. A maradék tejet felforraljuk a cukorral együtt, és forráskor az elkészített krémporos folyadékot folyamatos keverés mellett hozzáadjuk. Az első rottyanásig főzzük, majd azonnal a tortalapok tetejére öntjük, elsimítjuk. Hagyjuk kihűlni.
A torták tetejét félbevágott eperrel (vagy bármilyen gyümölccsel) díszítjük, és hűtőbe tesszük.
Piros tortazselét 2-3 csapott ek cukorral egy edényben elkeverjük, és állandó keverés közben 3 dl gyümölcslét vagy vizet adunk hozzá. Folytonos keverés közben, forrástól számítva 1 percig főzzük. A zselét kb. 8-10 percig állni hagyjuk, miközben néhányszor megkeverjük. Amikor az állaga kezd sűrűsödni, bevonjuk a torták tetejét. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése