2011. április 3., vasárnap

Az év fája - a Tiszafa

A kezdeményezés 1989-ben, Németországban indult, melynek célja, hogy abban az évben az ismeretterjesztő cikkek, népszerűsítő kiadványok közelebb hozzák a szakembereknek és a nem szakmabelieknek a kevésbé ismert fafajtákat. Nálunk, 1995-ben az Országos Erdészeti Egyesületnél Bartha Dénes kezdeményezte a mozgalom elindítását.

1996 óta az Egyesület erdészeti szempontból jelentősnek ítélt, továbbá a figyelem látóköréből kikerült fajokat választ meg az év fájának.

Az adott év fájáról cikksorozat készül különböző folyóiratokban, mint például Erdészeti Lapokban, az Élet és Tudományban vagy a TermészetBúvárban.

Az év fájának választott tiszafa Magyarországon is őshonos, megtalálható Bükk-Ómassa, Lillafüred, Bakony-Szentgál, Herend, Bakonybél területén. Hazánkban 13.000 törzset tartalmazó, sajnos egyre csökkenő állománya található. Az alapfaj 15-20 méter magas, kúp alakú, széles fa vagy cserje. Lassan növő, hosszú életű, akár 500-1000 évet, egyes példányai 2000 évet is megérnek.

Sűrű szövetű fája a honfoglaló magyarok visszacsapó íjaik fontos alapanyaga volt. Az erdészet bölcsőjének tekintett Selmecbányán pedig több lakóház gerendáját tiszafából faragták.Az ördög- vagy halálfának is nevezett tiszafa, élénkpiros magköpenyét leszámítva, minden része mérget tartalmaz, amely emberre és állatra egyaránt életveszélyes. Lovak számára 200-400 mg/testsúlykg halálos adagot jelent, de szarvasmarhák, sertések számára sem kevésbé mérgező. A mérgezés következményeként olyan tünetek jelenhetnek meg, mint görcsök, izomremegés, ájulás és végül szívelégtelenség.

Hatóanyagai gyógyászatban is előfordultak. Korábban férgesség kezelésére, szívgyógyszerként és menstruáció megindítására is használták. Homeopátiás kezelésben emésztési zavarok és bőrkiütés ellen adják.

A közönséges tiszafa leveleiből ma már előtudják állítani a paclitaxel és docetaxel nevű anyagot, amelynek használata már engedélyezett az emlő- és petefészek-daganatok kezelésében.

2011-ben év fájának választott tiszafára fokozott figyelem irányul. Ennek köszönhetően remélhetőleg a 13.000 törzset számláló magyar állomány ismét növekedni fog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése